onsdag 16 april 2014

Konservativ övervikt och starka extremister i EP valprognos!


Embedded image permalink

Kartan knyckt från @PollWatch2014 (Kommissionens specialsite om valet.) För att få en interaktiv karta med detaljer för varje enskilt land klicka på

http://www.electio2014.eu/de/pollsandscenarios/polls#country

Ffg har det konservativa blocket tagit ledningen i opinionen: om valet skulle gå som den senaste undersökningen visar skulle ställningen bli 222 mot 209 mandat. Förändringen sägs bero på en stark tillväxt för de konservativa i Polen, troligen som en reaktion på utvecklingen i Ukraina. På tredje plats ligger liberalerna med 60 mandat men förenade vänstern är i stort sett lika stor 53 mandat. (I förenade vänstern ingår svenska v tillsamman med bl.a. Portugals kommunistiska parti, Greklands kommunistiska parti och terrororganisationen IRA:s politiska gren Sinn fein. Det gäller att välja sitt sällskap.)

För Sveriges del (se den interaktiva kartan) skulle s få 6 mandat, m 5, SD, MP och V vardera 2, FP, C och KD var sitt. Pipipartiet finns inte med. I Frankrike skulle Front National bli näst störst med 19 mandat.I Holland skulle rasistiska Frihetspartiet bli störst. I UK skulle UKIP bli näst störst, större än Tories men klart mindre än Labour. Intressant är att skotska nationalistpartiet skulle få 2 mandat. Heja!

I Österrike är postfascistiska FPÖ på delad första plats med konservativa ÖVP. Mätningen gjordes dock före Mölzerskandalen som troligen kommer att kosta partiet en stor del av sina mest extremistiska väljare.  ÖVP ligger mycket dåligt till i den nationella opinionen men bra till här pga sin populäre toppkandidat Othmar Karas, parlamentets vice talman, en bra och erfaren europapolitiker.

Om resultatet skulle stå sig skulle alltså Jean-Claude Juncker bli nästa kommissionsordförande enligt vad man tror. Se dock min kraftiga varningssignal Sömn- eller blindgångare.

De extrema partiernas framgång bådar inte gott för demokratin i Europa. Det är dock oklart om man lyckats formera sig och vilket praktiskt inflytande man kommer att få.

Hur skall man då rösta? Euroflarn kommer väl inte att avge någon direkt rekommendation men ansluter sig gärna till Ylva Nilssons uppmaning: "Strunta i parti, gå på en bra person som driver en fråga du bryr dig om."  Personerna betyder mycket mer i EP än i de nationella parlamenten. Även ledamöter från små partier kan uppnå stora resultat. Dessutom har de ofta en retfull tendens att rösta enligt sitt eget huvud och inte slaviskt enligt direktiv från Stockholm, detta ofta till stor förtret för Reinfeldt och Borg. Utan att avge någon direkt rekommendation kan man peka på ledamöter som Cecilia Wikström (fp), Amelia Andersdotter (pp!)  eller Isabella Lövin (mp) som uppnått betydelsefulla resultat. Litet ironiskt är att Gunnar Hökmark (m) haft en fin framgång i arbetet med den bankunion som hans partiledare och finansminister inte vill gå med i.

Du har en utmärkt möjlighet att se hur de enskilda kandidaterna (men också nationella partier och parlamentsgrupper i EP) röstat och agerat på siten VoteWatch. Rekommenderas varmt liksom specialsiten Electio2014 (även på svenska).

Brist på information gillas inte som ursäkt för att inte rösta. Även om det svenska medieintresset för Europavalet är obefintligt finns bra och objektiv information, även på svenska, lätt tillgänglig på EU:s siter. Men det är klart - man måste ju klicka själv.

7 kommentarer:

  1. Mycket intressant! Tack.
    Jag tänkte ta mig friheten att blogga om ditt inlägg hos mig också. Åka snålskjuts på Euroflarn... Utgår från att du inte tycker illa vara!

    SvaraRadera
  2. Kanske dum fråga, men är det personval så till den milda grad att man får rösta på en person från ett annat land? Jag menar, jag skulle ju som svensk bosatt i UK kunna ställa upp som EP-kandidat i Italien, t.ex.. Kan jag då inte också rösta på en bra kandidat från, ähm... Belgien, t.ex.?

    SvaraRadera
  3. @Gabrielle. Tack.Läste ditt inlägg.Mycket bra.

    @Gunnar. Ett klart svar på din fråga är tyvärr "nej". Det är inte heller fråga om direkta personval även om du i Sverige kan "kryssa" din favoritkandidat. Många driver egna "krysskampanjer" om de hamnat långt ner på partilistan och lyckas förbluffande ofta. Åsa Westlund (s) och Anna-Maria Corazza Bildt är exempel på MEPS som blivit inkryssade.

    Sen är det en annan sak. Det kan vara så att man t.ex. normalt skulle ha röstat på s eller m. Dessa får troligen vardera 5 - 6 mandat. Men man vet att övriga partier får högst två, troligen bara 1 mandat. Om man då -t.ex. genom att studera VoteWatch har sett att toppkandidaterna för exempelvis fp, kd eller mp har gjort ett bra jobb i frågor man tycker är viktiga kan det vara idé att rösta på någon av dem även om man inte är kristen och kör på bensin.

    Såvitt jag förstår kan man, om man är medborgare i ett land /t.ex. Sverige) men fast bosatt i ett annat land (t.ex. UK eller Österrike), välja i vilket land man vill rösta. Nu kan det finnas vissa begränsningar som jag inte går in på här men den viktigaste är att man för att rösta i Sverige måste vara upptagen i en särskild röstlängd till vilken man kan anmäla sig (jag tror vart 10e år). Men man måste lova att bara rösta på ett ställe.

    Det här är bara vad jag kommit fram till genom att studera tillgängligt material. Bäst att kolla med någon mera auktoritativ källa om du tänker ta ett konkret beslut.

    Listor för alla svenska partier som ställer upp finns på

    http://www.europaportalen.se/2014/02/svenska-kandidaterna-till-eu-parlamentet

    SvaraRadera
  4. Jag såg hyfsat noga till att rösta på person förra ggn. Den personen och hans närmaste kollega har gjort bra ifrån sig. Alltid en liten glädje i ett ytterst solkigt Europa.

    Men d där om Sinn Fein, har de inte lagt ner sin militanta del?

    SvaraRadera
  5. @Gabrielle B. Uppmuntrande att du tycker det verkar ha fungerat. Om jag röstar i Österrike (har inte bestämt) kommer jag att taktikrösta för att hjälpa till att hindra FPÖ. I Sverige skulle jag "personrösta" på en bra kandidat som jag har identifierat men vars parti jag inte skulle rösta på i riksdagsvalet.

    Sinn Fein - IRA (eller "Provisional IRA") en komplicerad historia. Eller enklare än man tror. Jag står fast vid vad jag skrivit.

    SvaraRadera
  6. Mellan Sinn Fein och Banksterväldet faller skuggan.

    SvaraRadera
  7. Sinn Fein/IRA... (Provisionella) IRA finns fortfarande men man la ner "den väpnade kampen" 2005. Idag ägnar man sig mest åt Viagradealande och repressalier, ung. Hells Angels utan motorcyklarna.

    SvaraRadera